tisdag 9 april 2013

Ansikte steg för steg

Här kommer min utlovade steg-för-steg beskrivning.


Uppe till vänster, steg 1: Rita ansiktets grova konturer. Markera den lodräta mittlinjen som skär från mitt i pannan till mitten av hakan. Markera en linje som skär pupillerna och rita en linje ovanför den för att markera ögats högsta punkt och sedan en till strax under för att markera ögats lägsta punkt. Markera nästippens höjd och punkten där överläppen möter underläppen på samma sätt. Markera mungiporna. Munnen är ungefär lika bred som avståndet mellan pupillerna, vilket man kan ha i baktanke så att munnen inte blir för liten. Markera näsans och ögonens bredd. Var i det här skedet noggrann med proportionerna.

Uppe till höger, steg 2: Rita ögonens form. Försök få linjerna att vara böjda. Det finns inga raka linjer i ett ansikte. Markera hårfästet och halsens form. Markera näsborrar och kindernas form. Rita ut läpparna och öronen.

Nere till vänster, steg 3: Fundera över ljusets riktning. Skugga grovt. Markera pupillerna och glöm inte bort blänket som gör ögonen levande!!! Det är mycket lättare att lämna vitt än att först markera allt och sedan försöka sudda bort för att få fram vitt. Markera ögonbrynen. Gör skuggorna olika mörka beroende på djup. Det ger ansiktet liv och får fram en 3D-känsla, så kallat djup. 

Nere till höger, steg 4: Jämna ut skuggorna, lägg till mera där det behövs. Sådana ställen brukar vara kindben, öron, näsborrar, överläpp, hals och ovanför ögonen under ögonbrynen. Använd inte konturer för sådana har vi nästan inte alls i våra ansikten. Rita ögonfransar, mönster i iris och mönster i läppar (nej, läppar är inte släta, de har räfflor i sig). Ta slutligen med suddgummi bort överflödiga skuggor och skapa highlights. Tänk i det här skedet lite extra på ögonen, näsan och läpparna och försök få fram deras form genom att sudda fram ljus på rätt ställe. Titta dig i spegeln och ta reda på var det bildas och inte bildas skuggor.

Min testperson ritade jag på frihand och jag har inte orkar rita något hår den här gången. Konsten med att teckna ansikten ligger i att få proportionerna att stämma med verkligheten. Ett tips för att veta om man är på rätt väg är att ställa sig vid spegeln med teckningen, för då ser man var man har gjort fel. Ett annat bra tips för att lära sig att se proportioner är att rita ut mittlinjen och de andra linjerna i ansikten som finns i tidningar. 

Sedan är det bara att tuta och köra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar