söndag 23 december 2012

Vad passar bättre till jul än en chokladtårta?


Till botten:
200 g mörk choklad
50 g smör eller margarin
6 ägg
2 dl socker
3 dl mandelpulver
2 tsk bakpulver
1/2 dl vetemjöl

Hacka chokladen. Smält smöret i en kastrull. Rör ner den hackade chokladen och rör det till en jämn smet. Separera äggulorna från vitorna. Vispa äggulorna och sockret vitt och pösigt. Vänd ner chokladen. Blanda med gaffel ihop mandelpulver, vetemjöl och bakpulver. Vänd ner i smeten. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten. Grädda i en springform (diameter 24 cm) i mitten av ugnen på 175 grader celcius i en timme. Det gör inget om kakan är lite kladdig när en timme har gått. Svep in kakan i en handduk och låt stå och svalna över natten.

Till fyllning (mousse):
200 g mjölkchoklad
200 g naturell färskost (jag använde Philadelphia Original)
3 dl vispgrädde

Hacka/bryt chokladen i bitar och smält i en kastrull. Låt den svalna. Rör färskosten mjuk med en sked. Häll i den svalnade chokladen och rör om ordentligt. Vispa grädden. Vänd ner i ost/chokladröran. (Du har nu gjort din egen chokladmousse!)

Skär bottnen i två skivor. Skvätt en aning julmust (eller kall glögg...) på det som ska bli den undre delen (ifall den inte är värst kladdig). Bred ut moussen över hela bottnen och sätt på den del som ska bli "lock". Ställ in i kylskåp och låt stelna.

Till glasyr:
100 g mörk choklad
1 dl vispgrädde

Hacka chokladen. Koka upp vispgrädden och ta av plattan. Rör ner chokladen och rör tills smeten är jämn. Ringla sedan ut glasyren över kakan, både ovanpå och på kanterna. Det går bra att breda ut chokladen med en kniv. Ställ sedan i kylskåp och låt stelna.

Kakan kan man servera som den är, odekorerad, eller så kan man som jag gjorde dekorera den med pudersocker. Stjärnan fick jag till genom att rita ut en stjärna på en bit bakplåtspapper (med vinkeln 72 grader åstadkommer man en stjärna som har fem uddar) och sedan klippte jag ut den. Jag satte bakplåtspapperet på plats efter att glasyren hade stelnat lite. Då tog jag en sil och strödde pudersocker över stjärnan, ganska tätt blev det. Sedan lyfte jag bort papperet och strödde lite lätt över resten av kakan (men inte så tätt så att stjärnan skulle försvinna).

In med kakan i kylskåpet på nytt och så inväntar vi julaftonskväll och alla gäster och så hoppas vi på att ingen är allergisk mot choklad.

God jul och gott nytt år!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar